Kardamom plod

Kód: B11/50
Neohodnoceno
od 74 Kč / ks od 64,35 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Kardamom má aromatickou, jemně pálivou a pikantní chuť a připomíná eukalypt. Největší oblibu má kardamom v zemích Orientu. V Egyptě se přidává do kávy a na středním Východě do čaje. Kardamomem kořeníme mastné pokrmy, pečivo, sladké dezerty, svařené víno, likéry a je přísadou žvýkaček. U nás se přídává do pečiva, sladkých koláčů a v malém množstí do uzenin. Je součástí kari koření a garam masaly. Podporuje chuť k jídlu a zlepšuje funkčnost žaludku.

Detailní informace

Hmotnost: 1 kg
Na dotaz | B11/1 K
885 Kč / ks
769,57 Kč bez DPH
Hmotnost: 250 g
Objednáno | B11/250
265 Kč / ks
230,43 Kč bez DPH
Hmotnost: 50 g
Objednáno | B11/50
74 Kč / ks
64,35 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Kardamom je staré vzácné koření, které se používalo už v antice na léčení. Řekové a Římané je používali jako parfém a Indové považovali kardamom za lék na svou tučnost. Ve starověkém Egyptě se jeho semena využívala na čištění a bělení zubů. V asijské kultuře je kardamom považován za afrodiziakum. Aromatický prášek z kardamomu je neodmyslitelnou součástí arabských káv. Kardamom je stálezelená rostlina s velkými listy. Plody jsou tobolky ukrývající aromatická semena. Ta by se měla přidávat do čaje nebo kávy čerstvě mletá, protože tehdy jsou nejvýraznější. Pravá arabská káva má právě díky kardamomu své jedinečné aroma. Přidává se do sušenek či perníků, ochucují se jím omáčky i rýže a masitá jídla. Kardamom dodává jídlu nenapodobitelnou a lahodnou chuť. Kořeníme ale velmi opatrně, protože jde o výrazné koření. Kardamom má příznivé účinky na trávení a vstřebávání živin z potravy. Pomůže zejména lidem trpícím pálením žáhy, má však i močopudný a protizánětlivý účinek. Pokud máte rádi sladké, užíváním kardamomu snížíte negativní účinky, které sladkosti na váš organismus mají. Eliminuje překyselení, které cukr způsobuje.  V dnešní hektické době oceňujeme jeho schopnost uklidňovat organismus a uvolňovat napětí či stres. Když rozkoušete pár semen kardamomu, má to velmi uklidňující vliv na nervovou soustavu, osvěží dech a zlepší trávení. Přestože se v našich podmínkách s kardamomem nesetkáváme běžně, vždyť patří mezi nejdražší koření na světě, můžete si vypěstovat vlastní kardamom v květináči. Vůně jeho listů vás příjemně překvapí. V našich podmínkách se dá kardamom pěstovat jako pokojová rostlina.

 

Použití kardamomu

Kardamom pomáhá ke správnému trávení, působí proti plynatosti, uleví při ledvinových a žlučníkových kamenech. Má pozitivní a posilující účinek na organismus a působí preventivně proti různým virům. Kardamom pomůže zklidnit bolesti revmatického původu, urychlí léčbu zánětů dásní a zubů. Kardamom působí jako prevence onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic, uleví při bolestech v krku. Kardamom je nazýván požíračem tuků.

Příprava kardamomu

Připravte si nápoj z jedné lžičky kardamomových semínek, několika hřebíčků, trochy skořice a zázvoru. Směs zalijte 1/2 l vody a přiveďte k varu, nechte 10 minut vylouhovat. Chutná výborně. Pokud chceme okořenit kávu nebo čaj, na jeden šálek přidáváme 3 – 4 celá nebo mletá zrnka.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: